utorok 24. mája 2011

Moysesov kostolík na majeri Kupča neďaleko Žiaru nad Hronom



Zaujímavý je aj osud jednej náboženskej budovy, alebo kaplnky – malého kostolíka ktorý dal v roku 1863 vybudovať pre svojich veriacich banskobystrický biskup Štefan Moyses, ktorý pôsobil vo Sv. Kríži od roku 1851 až do svojej smrti v roku 1869. Kostolík bol vybudovaný neďaleko Žiaru nad Hronom na cirkevnom majeri Kupča. Zasvätený bol Sv. Štefanovi. V spomínanom období pracovalo a žilo na tomto majeri okolo 80 obyvateľov zaoberajúcich sa najmä poľnohospodárskymi prácami, ale pracovala tu aj tehelňa, kameňolom, bitúnok s následným spracovávaním mäsa. Pokiaľ sa týka poľnohospodárskych produktov skoro uzatvorený cyklus. Podľa fotografie rozpadajúceho kostolíka vidieť, že to nebola nejaká malá kaplnka, ale celkom zaujímavý kostolík. Je celkom pravdepodobné, že náboženských slávností sa zúčastňoval aj Štefan Moyses.

Po zmene politického systému v roku 1948 bol majer na Kupči cirkvi odobratý a postupne začalo na jeho pôde hospodáriť miestne JRD /Jednotné roľnícke družstvo/, hospodárilo, ako hospodárilo nie je to predmetom nášho príspevku, fakt je, že tu žili ľudia a udržiavaný bol aj kostolík.

Po ďalšej politickej zmene v roku 1989 ľudia z majera Kupča postupne odišli a vandali začali likvidovať aj kostolík, najskôr boli ukradnuté zvony, postupne vandali rozbíjali murivo a nakoniec na predaj išli aj orechové aleje, ako v tom období cenené orechové drevo. Z kostolíka zostala zrúcanina, pamätám si, že v určitom období a tabuľkou „Kultúrna pamiatka“.

S kostolíkom na Kupči sa zničilo mnoho konkrétnych skutočností z histórie nášho regiónu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára