pondelok 29. júla 2013

Bačovka pri Šašovskom Podhradí tip na poldenný výlet, alebo rozlúčka so slobodným Hronom










Skala nad riekou Hron "Bačovka"
Bačovka je skalný útvar pri Šašovskom Podhradí zasadený prakticky do toku Hrona. Samotný názov Bačovka je novodobý, starí občania Šášovského Podhradia volajú túto lokalitu Podstožok.
    Ako sa k tejto do Hrona trčiacej skaly dostať ? Je to veľmi jednoduché. Z obecnej cesty, ktorá prechádza Podhradím v mieste kde odbočuje Šašovský potok k Hronu, treba odbočiť vľavo a ísť vlastne  popri Hrone. Asi po 300 - 400 metroch /odhadom/ sa ukáže záhradka a nad ňou medzi Hronom a hradnou skalou na ľavej strane cesty sa vypína okolo 30 metrov vysoká skala. To je už tá spomínaná Bačovka. Od domčeka pod hradom, ktorý slúži, ako pamätná izba je k nej vyznačený aj turistický chodník.
    Pohľad z Bačovky /tieto písmená sú do skaly na vytesané/ je prekvapivý, ale hlavne zaujímavý. Jednak z neho vidno veľmi dobre vyústenie Kremnickej doliny, poskytuje výborný pohľad na dlhý úsek Hrona a z vrcholu dovidíme priamo  na vežu gotického paláca.

Pohľad na gotický palác Šašovského hradu

    Fascinujúca je guľatými skalami dláždená  cesta popod hrad,  určite bola veľmi dôležitou spojnicou miest na Hrone. Cesty sa stavali vyššie ako tiekol Hron, lebo tento stále menil svoje koryto. Cesta je v mieste kde prechádza medzi skalnou vežou a svahom brala, na ktorom stojí Šášov je široká tak na šírku jedného voza. Táto skala, teda  Podstožok teraz Bačovka bolo možno ideálnym miestom  miesto na vyberanie mýta, daní, Vizuálnu kontrolu okolia, hliadkovanie, ale aj na obranu prístupu k hradu od Zvolena.
Cesta okolo Bačovky je vydláždená kameňmi

    Ešte niekoľko slov novodobému pomenovanie Bačovka, prieskum veľmi úspešne realizoval p. František Kovár zo Starej Kremničky /predseda OZ Kamenica/, ktorý obnovil nápis na skale a označkoval prístup do tejto lokality. Fotografie v tomto článku sú tak isto z archívu F. Kovára. Nápis Bačovka je pamiatkou na Doc. Jozefa Baču /1935-1992/ rodáka zo Sečoviec a bol do skaly vytesaný v roku 1994 z iniciatívy jeho študentov a Mestského úradu v Žiari nad Hronom. Doc. Bačo bol všestranný športovec, účastník OH 1972 v Mníchove, pôsobil, ako pedagóg na Právnickej a Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, no predovšetkým bol veľkým organizátorom splavovania rieky Hron.

Pohľad na Hron z Bačovky



   Ešte raz doporučujem navštíviť túto lokalitu, obyvateľom Žiaru stačí aj pol dňa na krásny zážitok. Skala je prakticky nenápadná. lebo ju kryjú stromy, ale ak si začneme „predstavovať“ jej možné využitie v minulosti, keď možno len  jeden strelec na vrchole so zásobou streliva a zásob by bol dokázal držať cestu aj Hron od Zvolena celé hodiny nepriechodnú.
   
    Ďalšou motiváciou je rozlúčiť sa pohľadom s ešte slobodným Hronom, plánované priehrady   /malé vodné elektrárne/ mu nasadia také putá z ktorých sa tak skoro nedostane, zmiznú tie pohľady na krásne zákutia Hrona.

Pohľad do Kremnickej doliny

1 komentár:

  1. Snáď ešte jedna poznámočka - aj na fotografii Hronu z Bačovky ktorú ste pripojili vidno v Hrone jasne starý brod idúci diagonálne cez koryto. O to viac strategický bod bol vrchol skaly.

    OdpovedaťOdstrániť